Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları Sergisi
Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları Sergisi Gaziantep’te Düzenlendi
İstanbul Sultanahmet Vakfı Yazma Eserler Araştırma Merkezi ile Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliği kapsamında Hicri Yedinci Yüzyıla ait kültür tarihindeki zirve örneklerinin numunelerini içeren yüzlerce yıllık muhteşem el yazmaları örnekleri, Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde sergilendi.
İstanbul Sultanahmet Vakfı Darul Mahtutat Yazma Eserler Araştırma Merkezi tarafından muhafaza edilerek dijital ortamda bulunan binlerce el yazmalarının örnekleri “Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları Sergisi“nde bir araya getirildi.
İslam mirası hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla açılışı gerçekleştirilen, Hicri Yedinci Yüzyıl İslami El Yazmaları Sergisinin açılışı sonrasında Yüksek lisans Öğrencisi Abdurrahman Yasırcı tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile konferans başladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı adına konuşan Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Eyüp Dinçoğlu, el yazma eserlerin İslam coğrafyasında en fazla Türkiye’de olduğunu belirtildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Serginin bu coğrafyada, bu topraklarda icra edilmesi ve ehemmiyet verilerek derleniptoplanıp bir araya getirilmesi noktasında bu işi önemli görüyorum. Bakanlık olarak bu anlamda yapılan bütün ilmi çalışmaların arkasındayız. Bu eserlerin sadece İslami ilimler anlamında değil İslam coğrafyasının neler kattığını, neler yazıldığının gün yüzüne çıkarılması, farkındalık oluşturulması anlamında bu serginin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programın açılışında konuşan GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş şöyle konuştu: “Sergiyi incelerken Orta Çağ’da ecdadımız bu eserleri yazarken Allah’a hamd ederek Resulü Ekrem’e selam göndererek başlamışlar. Bu yazma eserler bizi Allah’a ve Resulüne çağırıyor. Yazma eserler ilim demektir. İlimden maksat da insanın Rabbini bulmasıdır. Hep birlikte tekrar ilme, kütüphanelere, bu yazma eserlere arşivlerimize döneceğiz. Yeniden İslam Medeniyetini birlikte ortaya çıkaracağız, inşa edeceğiz.”
Önder Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Sayın Abdurrahman Dadam ise konuşmasında, “Tarihle ilgilenmek, tarihe önem vermek dendiğinde tarihin bir kısmı bir bölümü değil tarihin bütün alanlarıyla ilgilenmek önemli. Bizim tarihimiz medeniyetimiz, geçmişimiz ve geleceğimizdir” dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında yöneticiliğini GAÜN İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Selkini’nin yaptığı seminer, Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Soğukoğlu tarafından Hicri Yedinci Yüzyılın Alimleri ve Dr. Öğr. Üyesi Mahmoud Masri tarafından Hicri Yedinci Yüzyılının İslami Bilimler konulu sunumlarıyla devam etti.
Sergi kapsamında; Muhtelif alanlarda yazılmış, Abbâsî, Selçuklu, İlhanlı ve Gazneliler ile Safevî, Memluk, Hint ve Mağrib coğrafyalarına ait el yazmaları örnekleri sergilendi.
Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları, tarihi ve sanatsal özellikleri yanında bezemelerinde kullanılan pigmentler, cilt teknikleri ve eski onarımlarına dair görülemeyen özelliklerinin anlatıldığı seminer ve Matematik, Tıp, Astronomi, İlahiyat gibi ilimlere ait yazma eserlere dair bilgi panoları ile ziyaretçilerini karşıladı
16 – 18 Mayıs 2022 tarihleri arasındaki sergi etkinlikleri kapsamında “El yazmaları” konu başlıklı konferans, söyleşiler ile geleneksel oyunlar, sanat konserleri de düzenlenmiştir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN