İSVA – İstanbul Sultanahmet Vakfı

Uluslararası “Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları ” Sempozyumu

Uluslararası “Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları ” Sempozyumu

Uluslararası “Hicri Yedinci Yüzyıl El Yazmaları” Sempozyumu Vakfımızda Düzenlendi

İstanbul Sultanahmet Vakfı Yazma Eser Araştırmaları Merkezi ile Bursa Uludağ Üniversitesi Farabi Türk İslam Düşünce Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Lübnan Trablus Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyum, dünya genelinden pek çok bilim insanının katılımıyla gerçekleşmiştir.

03/06 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleşen Sempozyumun ilk iki günü İstanbul’da Sultanahmet Medresesi’nde, sonraki iki günü ise Bursa’da Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesinde gerçekleşmiştir.

“Hicrî Yedinci Yüzyıl El Yazmaları: İlimler ve Âlimler” adlı uluslararası sempozyuma dair vakıf başkanımızın ifadeleri şu şekildedir;

Hicri beşinci yüzyıldan yedinci yüzyıla kadar geçen sürenin bizlere taşıdığı ilmî mirasa bakan kimse, benzersiz bir ilmî üretimin hicrî yedinci yüzyılda zirveye ulaşıncaya dek devam ettiğini fark edecektir. Ayrıca, yedinci yüzyıla yakın olan sonraki asırların aslında farklı yönlerden yedinci yüzyılın uzantıları olduğu da unutulmamalıdır. Bilim tarihini ve bilhassa beşinci, altıncı ve yedinci yüzyıllarda yaşayan âlimleri araştıranlar, hicrî yedinci yüzyıla gelince dikkat çekici bir ilmî gelişmişlik ve göz kamaştırıcı bir parıltı fark ederler. Öyle ki, bu yüzyılda telif edilen eserler temel kaynak metinler olarak görülmüştür. İlmî disiplinlerdeki terminoloji bu dönemde standartlaşmış; medreseler bu dönemde gelişmiş; önceki âlimlerin görüşleri bu dönemdeki eleştiriler ile neticeye bağlanmıştır. Hiç kuşkusuz, sonraki dönemlerde yaşayan âlimler hem telifte hem de ilmî başarılarda hicrî yedinci yüzyılda yaşayan âlimlere muhtaçtır. Biz de pek çok önemli soruya cevap verebilmek için, hicrî yedinci yüzyıldaki yazma eserleri, âlimleri ve ilmî birikimi ele alan daha derin ve kapsamlı bilim tarihi çalışmalarına ihtiyaç duymaktayız. Bu bağlamda atılan ilk adım Arap El Yazmaları Enstitüsü, ALECSO ve Djelfa Üniversitesi (Cezayir) işbirliği ile 28 Kasım 2019’da Cezayir’de Yedinci Yüzyıl El Yazmaları: Bibliyografik Araştırmalar ve İslam Medeniyeti Açısından Önemi; başlıklı genel bir konferansın düzenlenmesi olmuştur. Her ne kadar mezkûr sempozyumun konusu ihtisas düzeyindeki sempozyumlar için kurucu bir mahiyete sahip olsa da, bir sempozyumdan daha fazlasına ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. Bu sebeple biz de, sonraki sempozyumlar dizisinin ilki olacak yeni ve genel bir sempozyum daha tertip etmeye karar verdik. Düzenlenecek bu sempozyuma ev sahipliği yapan coğrafya (İstanbul), bize kendisine değer vermemiz gerektiğini öğütlemektedir. Nitekim buna da hakkı vardır. Bu sebeple, daha önce İslam Dünyasının batısını merkeze alan bir sempozyumla başladığımız sempozyumlar dizisine, bu sefer İslam Dünyasının doğusunu merkeze alan bir sempozyum ile devam etmeye niyet ettik. Bu sempozyumda daha önce ele alınmayan kurucu meseleler ele alınacak ve ilmî çalışmalar konu edilecektir. Kuşkusuz hiçbir yer, böyle bir konu için el yazmalarının başkenti olan İstanbul’dan daha uygun değildir.

Ayrıca program esnasında çok değerli hocalarımız Muhammed Avvâme ve Prof. Dr. Fahreddin Kabâve’ye ödül takdim edilmiştir. Ayrıca sempozyum sonunda yazma eserler alanında çalışmalar yürüten ve destekleyen kurumlarla anlaşmalar imzalanmıştır. 



sultanahmet vakfi logo

04 Ocak 2022
181 görüntülenme

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?